Dort peříčko
Popíšu to, jak jsme to dělali my. Nemám totiž kulatou formu, tak jsme si poradili jinak.
Nejdřív ze všeho si nachystáme krém:
3 hrnky mléka
2 vanilkové pudinky
půl hrnku cukru
- 2 hrnky mléka dáme do kastrůlku vařit, když je mlíčko horké, tak v něm rozpustíme cukr (je ho hodně, už nebudeme do krému žádný další přidávat)
- ve zbytku mléka rozmícháme oba pudinky a když mléko vře, vlijeme a opatrně uvaříme hustý krém
- hustý pudink čas od času promícháme, aby chladl a netvořil se tlustý škraloup
Zatímco nám pudink stydne, upečeme si piškot.
Troubu zapneme na 200 st.
Vymažeme vyšší plech máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Těsto:
7 vajec (oddělit na bílky a žloutky a nechat hodinu při pokojové teplotě - lépe se šlehá)
Vezmeme šlehač a nejdřív si ušleháme bílky, když už jsou skoro pevné, tak přisypeme půl hrnku cukru (já dala normální krupici) a na nižší výkon šleháme, dokud sníh úplně neztuhne a nedělá krásné špičky (díky cukru bude bílek velice pevný a lesklý a hned tak nespadne a snese i nešetrné zacházení).
Žloutky šleháme, asi po půl minutě přidáme 7 lžic opravdu vařící vody a rychle zašleháme (žloutky krásně zhoustnou), pak pomalu přisypáváme 7 lžic cukru a 7 velkých lžic polohrubé mouky smíchané se lžící prášku do pečiva. Nakonec bílky a opatrně promíchat, nandat na plech, rozetřít a péci do světle hněda (cca 15-20 min. podle trouby).
Po upečení vyndat, nožem oříznout okraje (dokud je piškot horký, pak by se lámal a drobil), opatrně zkontrolujeme, jestli se nepřilepil.
Přes pekáč dáme velkou utěrku, okraje založíme a napneme a otočíme, vyklopíme jako bábovku. Utěrku natáhneme a přes položíme ještě jednu a otočíme placku tak, aby spodní strana byla dole (je mastná a nepřilepí se).
A necháme zcela vystydnout.
Doděláme krém:
Vezmeme půl kostky změklého másla a šlehačem jí napěníme (cca 5 min. šlehat), pak po lžících přídáváme pudink (pokojová teplota) a pomalu šleháme. Nakonec dáme 3 lžíce višňového likéru nebo rumu a došleháme.
Máme mít smetanově bílý sladký lehký krém. Dáme na 15 min. do ledničky.
A jdeme na dort:
Velký talíř položíme na piškot, nožem ořízneme, kolo dáme na velký plochý talíř a pomažeme jej rybízovým rosolem, na něj namažeme na 1 cm výšky krém a ze zbylého piškotu vykrájíme druhou placku (pokud nám nevyjde celé kolo, tak vůbec nevadí, že si to poskládáme z různých kousků piškotu).
Celý dort potřeme krémem, ještě mě zbyl piškot i krém, tak jsem udělala i patro, dvě kolečka piškotu promazat rosolem a pomatlat krémem.
Dort nakonec hodně posypeme kokosem, ozdobíme čerstvými jahůdkami a necháme pár hodin v ledničce ztuhnout.
Dobrou chuť přeje Evča
PS: Je opravdu lehoučký a moc moc moc mňam.
Dodatek od Lucky:
Dnes jsem ho dělala Terezce k narozeninám, snad bude mít radost - jé já zapomněla na kokos...
Tady je:
Lucka
Komentáře
Přehled komentářů
Když jsem dělala krém, tak jsem si řekla, že zkusím, co to provede, když do hustého pudinku, který jsem právě vyndala z lednice namísto másla namíchám kysanou smetanu. Vzala jsem tedy šlehačku, kterou jsem vyšlehala nahusto spolu se ztužovačem šlehačky, pak jsem do toho našlehala dvě zakysané smetánky a nakonec jsem tam po částech vmíchala pudink. Bylo to moc dobré, jen takové "rozkydlejší"
Místo pater si to sedlo a tak to spíše vypadalo, jako byh to právě vyndala z naší velké nerezové mísy.
Lucka
Evča provokatérka ;-)
(Lucka (admin), 25. 3. 2007 15:29)
Tak abych tu na Evču něco práskla.
Poslala mi dva dny zpátky fotky tohoto dortíku mejlíkem a napsala k tomu - necjceš ochutnat?
Mirek na to koukal a prej ať pošle kousek ke kafi - jen kdyby to nebylo přes 1/4 republiky.
Lucka
Krém
(Lucka (admin), 28. 5. 2007 12:30)