Medovník - ten můj
Potřebujeme:
těsto:
3 vajíčka
250 g cukru
1 máslo nebo hera
3 lžíce tmavého medu
1 lžíce prášku do pečiva
400 g hladké mouky
krém:
půl salka
půl kostky másla
uvařený vanilkový pudinkg (ve 1/4 l mléka bez cukru)
karamel
- ve vodní lázni rozpusíme máslo
přidáme vejce, cukr
med
a rozmícháme
nakonec po částech mouku s práškem do pečiva
- mícháme v lázni cca 10 minut dozlata
- připravíme si pečící papír
Na výběru hodně záleží. Minule jsem měla nějaký "šmejd" a všechno se mi přilepilo a nešlo dolů, hrůza.
- zapneme troubu na 180 st.
- na 6 papírů si rozdělíme těsto, lžící roztáhneme na velké kolo. Trochu to lepí, ale teplem se těsto trochu rozlije.
Je lepší si to rozdělit hned, než směs vychladne po vodní lázni, protože to tuhne a poslední placka mi nešla rozetřít.
- pečeme po jednom - cca 8 min. - dokud nezezlátne
- kolem dna z dortové formy ještě za tepla ořízneme, chladnutím tvrdne a jde to špatně
- odkrojky dáme zvlášť (až budou všechny, tak je paličkou na maso rozdrobkujeme na posypku)
- zatímco se nám pečou placky, uděláme si krém
- změklé máslo ušleháme do pěny
- po lžičkách přidáváme studený pudink a šleháme
- do hustého krému přiĺéváme salko a šleháme
- nakonec dáme 3 lžíce karamelu
- ten si uvaříme ze 4 lžic cukru a lžíce vody
- mícháme, dokud se cukr neroztaví
- když začne hnědnout, přilijeme decku vařící vody
!!! horké a prská to !!!
- mícháme, udělá se nok, ale ve vodě se zase rozpustí
- necháme vychladnout
- upečené placky promazáváme krémem a skládáme na sebe
- celý dort pomažeme zbytkem krému a posypeme rozdrcenými odkrojky
- dáme na hodinku do ledničky ztuhnout a až pak přetáhneme fólií
- doporučuji dva dny vydržet, než se rozleží (placky jsou tuhé a musí nasáknout krémem)
- nejlepší je po měsíčním pobytu v mrazáku :-)
Krásné mlsání přeje Evča a dvě pomocničky
Komentáře
Přehled komentářů
Ahojky, taky peču medovník - upečené placky před potřením krémem pokapu rumem či kávou - jsou pak vláčnější a lépe se rozleží. Salko nedávám vůbec, ale do krému a pak i na povrch přidávám nahrubo namleté ořechy. Móóóc dobré!
salko
(Evča-admin, 12. 1. 2008 15:48)
AHOJKY,
já to salko nevařila - bylo to tak v receptu, ale pokud máš chuť, můžeš ho uvařit a pak už asi nemá cenu do toho dávat ten karamel.
Hned bych si kousek dala.
Napiš, jak se povedl.
dotaz
(Gabriela, 12. 1. 2008 13:42)chtěla bych se zeptat jestli to salko mám předtím vařit,chtěla bych ho mít ještě dnes, tak to potřebuji vědět, prosím o radu
fakt skvělý
(Renata, 13. 8. 2007 12:26)Tak tenhle medovník jsem dělala na víkend manželovi k 30tinám,racept mám z časopisu Apetit a je fakt úžasný.Nejradši bych ho zapřela a snědla celý sama.Je fakt že potřebuje aspon 3 dny odležet.Odkrojky jsem nastrouhala na robotu a vypadá to lépe.Dobrou chut
trochu jiný krémík
(Lidka, 5. 7. 2007 19:03)1 plechovku salka varíme 2.hod.,po vychladnutí smícháme s kysanou smetanou,je to trochu řidší,ale dobrý
"Medovníkový absťák"
(Lucka (admin), 18. 5. 2007 19:02)
Ahojky,
ještě včera jsem trpěla mým častým onemocněním - tj. medovníkovým absťákem, ale pak přijeli naši a nesli podezřelou krabici a v ní se hezky vyjímala půlka!!! medovníku.
Zachránili mě před příznaky absťáku a dnes už není...
Kdybych měla doma salko, tak neváhám ani vteřinu a už se mi taky chladí v lednici, ale už vím, co koupím na příštím nákupu a co nebude chybět v domácích zásobách.
Už se těším, až ho vyzkouším.
L.
:))
(TERKA, 18. 5. 2007 18:32)
Evi ty jsi mě táák navnadila že dortík už je v lednici:))Ještě ho tak rozkrojíš,sliny mi tekly že jsem nestačila polykat.)))
Akorát krémik jsem udála ze salka+máslo,kys.sm.+cukr.Tak dobrou chut.)))))
Medovník
(Irča z Ostravy, 7. 8. 2010 23:35)