Kynuťáky, blbouni, prostě knedlíky.
Mamka mi přivezla na zpracování nálož broskví, tak jsme dostali chuť, dát si k obědu knedlíky. Tvaroh nebyl, tak nezbylo nic jiného, než se pustit do pokusu o kynuťáky.Manžílek měl nejdříve připomínky o slizkosti a že nejsou velké a nadejchané, jako od jeho babičky, ale jen do té doby, než ochutnal. Pak už neřekl ani slovo. Pro vysvětlení - jeho babička je vaří na páře - natáhne utěrku nad hrnec s vařící vodou a vaří. Já je do té vařící vody prostě naházela. Chvíli jsem si připadala jako ve filmu Pelíšky, kde se nad stolem diskutuje o slizkosti noků a vaření knedlíků.
Tak a teď už receptík:
Použila jsem
3 hrnky mouky (měla být polohrubá, ale ta mi jaksi došla, takže jsem napůl smíchala dětskou krupičku Aničku s hladkou moukou)
1 a půl hrnku vlažného mléka (stačí na necelou minutu do mikrovlnky)
1lžičku cukru
1 vejce
sůl
droždí (já vyráběla z instantního - to mám doma vždy)
Postup:
Smícháme mouku s instantním droždím, cukrem a solí.
Přidáme vejce a vlažné mléko (nemělo by být horké ani ne studené)
vypracujeme těsto,
posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo (já používám lehce předehřátou troubu - jen tak na pár stupňů)
Zatím si připravíme ovoce:
Těsto nám vykyne asi tak:
Pak si do těsta zabalíme ovoce. Pro usnadnění práce si vezmeme mističku s moukou, abychom si mohli poprášit těsto se kterým pracujeme. Nebude se nám pak lepit na ruce.
Hotové knedlíky házíme po několika kusech do vařící vody a vaříme 5minut z jedné strany, pak je otočíme pomocí vařečky a ještě vaříme 3minuty.
Když jsou uvařené, tak je vyjmeme z vařící vody a ihned je propíchneme vidličkou, aby utekla pára a aby se nám knedlíky nesrazily.
Rozehřejeme si máslo.
Knedlíky si posypeme moučkovým cukrem, polijeme máslem a pochutnáme si.
Dobrou chuť.
Lucka
Komentáře
Přehled komentářů
Moje maminka je dělala s červeným rybízem - trochu přisladit. Je to výborná mňamka. Nikdy nezbudou. Vyzkoušejte, vřele doporučuji.
v páře
(Martina456, 1. 8. 2007 16:04)Ahojky holky, na knedlíky mám úplně stejný recept a doporučuji je taktéž vařit v páře. Přesně jak píše Lucka o své babičce, tak tohle jsem já také převzala od babičky. Prostě na okraj hrnce čistou utěrku, přivázat provázkem nebo gumičkou, no a jak začne vařit voda, tak je tam dát, pozor hodně nabudou, takže tam nechat dostatek místa. Dělám je ve velkém hrnci a mám tam maximálně čtyři, podle velikosti, jak se mě povedou. No a jak je tam dáte, tak zadělat pokličkou a nechat 8 minut, propíchávat je nemusíte. Jsou krásně nadýchané, prostě jako od babičky. Takže ať se Vám povedou, kdo do toho půjdete. čauky a dobrou chuť. Martina
Mňam mňam mňam
(Evča-admin, 1. 8. 2007 7:26)
Téda Lucí,
ty mi děláš šílený chutě!!!
Sedím tu u hrku s kafem a najednou bing - knedlíčky, jen natáhnout ruku.
Broskve jsem dostala včera. Naše na stromě mají ještě tak 14 dní k dobru.
Takže už vím, co máme dneska k večeři.
s rybízem
(Neša, 6. 3. 2009 1:27)