Ovocné knedle, co jsou hnedle.
Do velké mísy si vyklopíme:
2tvarohy (kdo si dělá domácí kefír a domácí žervé, tak dá 1 tvaroh + 1 misku žervé + 1 hrneček kefíru)
přidáme k nim
4vejce
6 polévkových lžic oleje (pro zjemnění těsta)
2 čajové lžičky soli
a 3/4kg polohrubé mouky (tedy 750g). V případě, že jsme namísto dvou tvarohů použily druhou variantu s žervé a kefírem, bude mouky potřeba víc - asi kilo, možná ještě víc.
Ze začátku mícháme měchačkou, při postupném přidávání mouky pokračujeme v hnětení rukama.
Vypracujeme si těsto, které by mělo být jemné a nemělo by se lepit na ruce.
Oddělíme si kus těsta a uděláme z něj tlustou žížalu - tu dělala Bára, já dělala normální válec :-) , který si nakrájíme na stejně velké kousky. Každý kousek vytáhneme, vložíme a zabalíme do něj umyté okapané ovoce.
Hotový knedlík ještě obalíme v polohrubé mouce a odložíme na tác.
Ve velkém hrnci si zatím dáme uvařit větší množství lehce osolené vody.
Knedlíky nevaříme všechny najednou - rozdělíme si je a uvaříme je na více etap.
Naházíme tedy do vroucí vody první část knedlíků. Obecně měřím čas od doby, kdy knedlíky ode dna hrnce vyplavou nahoru - od té chvíle si stopuju 5minut.
Vylovím jeden kus, na talířku rozříznu abych zjistila, zda je skutečně uvařený - kolem ovoce by neměla být měkká tvarohovitá hmota.
Vylovím i ostatní knedle a házím další várku.
Teď pár tipů, jaké ovoce do nich balíme a co si na ně kromě rozehřátého másla dáváme:
Jablkové - posypeme moučkovým cukrem, do kterého se může přimíchat mletá skořice. Dobré jsou také posypaná grankem, případně kokosem a grankem.
Meruňkové - posypané strouhaným perníkem smíchaným s moučkovým cukrem, polité máslem.
Švestkové a jahodové - moučkový cukr, smetánka a máslo.
Broskvové - kakao.
Slyšela jsem také, že někdo si na švestkové dává rád mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem, ale zatím jsem to nezkusila - mák si dám radši na těstoviny.
Napiště nám, jaké děláte vy a co si na ně dáváte?
Lucka
Komentáře
Přehled komentářů
Zkuste jablkové posypat strouhanými ořechy, na to moučkový cukr a rozehřáté máslo (nebo bílý jogurt).
knedlíky
(mindatko11@seznam.cz, 18. 4. 2008 16:51)Díky za recept.Ty švestkové sypu mletým mákem smíchaným cukrem už léta,nemá to chybu a vřele doporučuju. Ahoj Monika
mňamka
(Lua, 19. 8. 2007 14:10)Ahoj, díky za recept. Včera jsem dostala od kamarádky mísu švestek, tak jsem dneska udělala knedlíky podle vašeho receptu a jsou úúúúúúúúúúžasné a hlavně rychlé. Tak teď ještě buchtu a něco do mrazáku :-), ale nejdřív hurá ven. Lucka
Terce
(Lucka (admin), 20. 4. 2007 13:58)
Ahoj Terko, napiš nám recept na ty odpalované - to neumím. Díky, L.
Případně i na kynuté - můžeš klíďánko sem na diskusi.
nami
(terka, 20. 4. 2007 7:54)
Teda Lucko tos mi udála chutě,asi se do nich co nevidět pustím:))
Já dělám tvarohové ale jen s jahodama,pak švestkové z odpalovaného těsta,nebo z bramborového ale to odpalované chutná jako bramborové a je to hned.
Z kynutého dělám merunkové nebo marmeládové.
Většinou na ně dáváme tvaroh s cukrem a máslo.Na ty švestkáče mák a cukr.
Jo a babička nám dála klasický knedlík/byl ale na sladko/dodnes ho vidím jak byl nádhernej,nadýchanej a žlutoučkej z domácích vajíček,no a do mísy dala jahody rozmačkané s cukrem a pěkně na talíři jsme si to polívaly těma jahůdkama,bože to bylo žrádlo.Až za babičkou půjdu tak se jí zeptám zda nemá ještě recept na ten knedlík.
Jooo to byli časy někdy bych chtěla být znovu malá,mám pocit že jsem si to dostatečně nevychutnala:))Ted už mi nikdo neuvaří.:((
Tak ahojky.
jablkové
(Jana, 19. 1. 2009 20:39)